Hoe kiest u de juiste domeinnaam?

Door Christian op 16 Mar 2013

Hoe kiest u de juiste domeinnaam?

Het kiezen van een goede en relevante domeinnaam is vaak niet makkelijk. Waar moet u nou rekening mee houden in de keuze van een domeinnaam? Dat leggen wij u uit!

Momenteel zijn er meer dan 5 miljoen geregistreerde .NL domeinnamen en 1.3 miljoen geregistreerde .be domeinnamen (het bedrijf achter de .NL domeinnaam is SIDN en voor België is dit DNS.be). Het zal dus niet makkelijk worden om een goede en aantrekkelijke naam te vinden.

Het kiezen van een domeinnaam is tegenwoordig meer dan enkel het vastleggen van de domeinnaam, er spelen factoren mee als zoekmachines, gebruiksvriendelijkheid en eenvoud. De domeinnaam is een eerste kennismaking met een potentiële bezoeker, deze domeinnaam zal dus al gedeeltelijk moeten "triggeren" om bezoekers aan te trekken. Daarnaast zijn er tegenwoordig zo veel zogenaamde Top Level Domains (TLD) zoals .nl, .be, .com, .net, maar welke kiest u?

Zoekmachines

Bij de keuze in een domeinnaam, speelt niet alleen bedrijfsnaam mee. Zoekmachines zijn onmisbaar. Dit betekent dat u ook hier rekening mee dient te houden. Het is aan te raden om zoekwoorden op te nemen in uw domeinnaam, denk bijvoorbeeld aan "restaurant". Op die manier lezen zoekmachines dit direct uit en integreren uw bedrijf als restaurant zijnde.

U heeft het vast wel eens gezien, een domeinnaam met een streepje (-) gepositioneerd tussen bepaalde woorden. Hier zijn de meningen nogal over verdeeld. Sommige beweren dat dit minder sterk is voor zoekmachines en beschikt over beperkte aantrekkingskracht. Wij zijn van mening dat dit tegenwoordig niet meer uit maakt. Als u de mogelijkheid heeft om uw domeinnaam (bijv. Restaurant Amsterdam, restaurantamsterdam.nl en restaurant-amsterdam.nl) te registeren, raden wij dit altijd aan. Daarnaast maakt u met een domeinnaam met streepje, net zo veel kans om goed te scoren in de zoekmachines als zonder streepje. Wel is zo dat bezoeker die de website adres (URL), direct intypen in de browserbalk eerder de domeinnaam typen zonder streepje.

Voorheen was het zo dat .nl beter scoorde in Nederland tegenover bijvoorbeeld een .net. In deze tijd is dat verschil niet meer te merken. Een .net domeinnaam kan in de zoekmachines net zo goed scoren als een .nl domeinnaam. Wel raden wij aan, dat als u een bijvoorbeeld een Belgische horeca zaak heeft, ook de .be registreert.

Gebruiksvriendelijkheid en eenvoud

Het wordt vaak vergeten; een site wordt ontwikkeld voor potentiële gasten en niet voor eigen gebruik. Er dient dus rekening te worden gehouden met bezoekers. Eenvoud is daar een van de belangrijke elementen. Gebruik geen moeilijke termen, houdt het vooral simpel en eenvoudig. Bij generiek verkeer wilt u de kans op spellingfouten zo veel mogelijk beperken.

Daarnaast is het aan te raden om een suggestieve naam te gebruiken (bijv. "restaurant de zwaan . nl" in plaats van "de zwaan .nl", ten slotte kan "de zwaan .nl" als losstaande naam een compleet ander bedrijf zijn en uw potentiële bezoeker verwarren). Ook hiervoor geldt dat wij ten alle tijden aanraden, indien het mogelijk is, om beide domeinnamen te registeren en bezoekers via elke mogelijk manier naar binnen te leiden.

Beschikbaarheid controleren

Heeft u een goede domeinnaam bedacht en wilt u controleren of deze domeinnaam vrij is? Dit kan via onderstaande optie. Vul u gekozen naam in en kijk of de gekozen TLD nog vrij is.