Drukwerk uitleg en richtlijnen

Door Christian op 06 Dec 2012

Drukwerk uitleg en richtlijnen

Waar dient rekening mee te worden gehouden als u drukwerk ontwikkeld, of laat ontwikkelen? Zo kunnen bijvoorbeeld niet alle afbeeldingen en foto's worden gebruikt in drukwerk. Hoe komt dat?

Het ontwikkelen van drukwerk is geen makkelijke taak, allereerst komt er een hoop creativiteit bij kijken. Naast creativiteit is er ook kennis van ontwerp programma's als Adobe Illustrator of InDesign essentieel (drukwerk ontwerpen in bijvoorbeeld Photoshop is denkbaar, maar wordt niet aangeraden). Deze programma's ontwerpen in het zogenaamde "vector". Een term waar u waarschijnlijk nog nooit van gehoord heeft. Als een bestand in vector is ontwerpen, betekent dat de informatie in het ontwerp is opgebouwd uit lijnen, vormen en kleuren welke zijn vastgepind. Het ultieme voordeel van een vector bestand, is dat het uitvergroten van een ontwerp eindeloos kan worden hervat. Zo wordt het mogelijk, een ontworpen bestand van 1x1m te vergroten naar 10x10m, zonder enige kwaliteit (in scherpte) te verliezen. Om een visueel beeld te geven bij de uitleg van een vector bestand, weergeeft onderstaande afbeelding een vergelijking in vector en 'niet' vector. Het 'niet' vector bestand verliest bij het vergroten zijn kwaliteit, waar het vector bestand zijn kwaliteit en scherpte behoudt.

Drukwerk vector

Indien u er voor kiest om foto's gebruiken in drukwerk, dienen deze foto's ook aan enkele specificaties te voldoen. Het wordt zwaar afgeraden om foto's met een kleine resolutie te verwerken in drukwerk, door de afmeting in DPI. Hoe kleiner de afmeting in DPI, hoe moeilijker het wordt om foto's te verwerken in drukwerk en vector bestanden (ten slotte is het doel van vector om ontwerpen tot grote maten uit te rekken). Indien u bijvoorbeeld foto's van het internet gebruikt, zijn dit voornamelijk foto's in 72DPI. Voor drukwerk zijn afbeeldingen van 300DPI noodzakelijk om de kwaliteit te garanderen.

In de wereld van drukkers, komen ook vele termen voorbij als '4/0' en '4/4', maar waar staan deze codes eigenlijk voor? De code '4/0' staat voor enkelzijdig full color. Één zijde van het ontwerp wordt dus in full color gedrukt. Voor dubbelzijdig wordt de code '4/4' gehanteerd, wat staat voor tweezijdig full color.

Enkele tips:

  • Werk met een snij marge van 3mm aan alle kanten van het ontwerp.
  • Afbeeldingen van het internet zijn 72DPI in plaats van de gewenste 300DPI.
  • Probeer uw drukwerk altijd te ontwikkelen in een vectorbased programma zoals bijvoorbeeld Adobe Illustrator.
  • Maak gebruik van zogenaamde 'rulers' (meetlijnen) in het ontwerprogramma voor een constante uitlijning.
  • Indien u er niet uit komt, neem contact op met uw drukker. Vaak hebben drukkerijen templates of opmaakmodellen klaar liggen.
  • Overweeg de keuze in Offset of Digitaal drukwerk, digitaal drukwerk is vaak aantrekkelijker geprijsd, door de hoge opstartkosten bij Offset drukwerk.